Prijava

Vaša prijava

Lovci i branitelji čuvaju uspomenu na Jadranka Cumbaja, heroja Domovinska rata

[]

Kraj Lovačkog doma u Kušancu kraj Velike Gorice održan je tradicionalni skup na Dan branitelja, Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, te 27. obljetnicu “Oluje”. Kraj “Jadrankove čeke” i Lovačkog doma na Kušancu, lovci, branitelji, članovi HVIDRE, te članovi obitelji Jadranka Cumbaja, tradicionalno su se okupili kako bi odali počast heroju Jadranku Cumbaju.

Ovaj dragovoljac Domovinskog rata, inače strastveni lovac i negdašnji tajnik LD Srna Velika Gorica poginuo je prvog dana “Oluja” u oslobađanju Petrinje. Jedinstveni spomenik lovcu i ratniku “Jadrankovu čeku” podigli su lovci u dvorištu svog Lovačkog doma još 2008, u znak sjećanja na ratnika i lovca velikog srca. Ondje se okupljaju već petnaest godina, zajedno s hrvatskim braniteljima, odajući počast pukovniku Jadranku Cumbaju. U jutarnjim satima zapalili su svijeće, položili cvijeće i pomolili se za duše svih hrvatskih branitelja. U večernjim satima održan je Prvi memorijal Jadranka Cumbaja – natjecanje u gađanju pokretnih meta.

O pukovniku Jadranku Cumbaju prigodnu riječ dao je Danijel Jančić, uime lovaca “Srne”, Povijest je zapisala kako je Cumbaj dragovoljac i časnik HV bio izvrstan u protuoklopnoj borbi. Uništio je dvadeset i devet neprijateljskih tenkova. Prvi je u Domovinskom ratu, uz pomoć “maljutki” i termovizijskog sustava uništio četnički tenk M-84 noću preko rijeke Kupe. Bio je strastveni lovac, ribolovac i sportaš. Sa svojim “Gromovima” krenuo je u oslobođenje Petrinje, a poginuo je prvog dana “Oluje”.

O pukovniku Cumbaju sjećanje je iznio umirovljeni pukovnik Ivan Krupec, predsjednik veteranske udruge “Gromova”, te umirovljeni brigadir Mile Krišto, negdašnji načelnik stožera “Gromova”. Jednom riječju Cumbaj je bio smiren, hladnokrvan ali učinkovit bojovnik.

Boris ĆAVAR

Objava Lovci i branitelji čuvaju uspomenu na Jadranka Cumbaja, heroja Domovinska rata pojavila se prvi puta na 01Portal - Prvi u Zagrebačkoj županiji.