Prijava

Vaša prijava

Poziv poduzetnicima: Stižu nove županijske potpore

[]

U ovoj godini poduzetnicima je na raspolaganju ukupno milijun eura bespovratnih županijskih potpora, čime Zagrebačka županija osigurava kontinuitet u povećanju konkurentnosti poduzetnika na tržištu.

– Zaista je velik napredak poduzetnika, a govorim i o trgovačkim društvima i obrtnicima, dakle svim obveznicima poreza na dobit, a značajno su povećana i ulaganja u dugotrajnu imovinu. Bilježimo i porast u zapošljavanju kao i povećanju neto plaća, što našu županiju svrstava na vodeću poziciju u Hrvatskoj – podsjetio je pročelnik za gospodarstvo i fondove Europske unije Damir Fašaić, istaknuvši činjenicu da Županija dugi niz godina osigurava bespovratna sredstva poduzetnicima koje mogu uložiti u razvoj svojih poduzeća. Stoga će i ove godine u nekoliko kategorija poduzetnici moći kandidirati na natječaje Zagrebačke županije.

Aktualni natječaj za ovu godinu pomaže u startu poslovanja a vrijedan je 150 tisuća eura namijenjenih poduzetnicima početnicima.

– Želimo olakšati našim poduzetnicima koji ulaze svijet poduzetništva tako da mogu računati na sufinanciranje 75 posto prihvatljivih troškova i to za nabavu strojeva, alata i opreme, radnih strojeva, nabavu informatičke opreme i poslovnog softvera, kao i izradu internetske stranice i web shopa te nabavu uredskog i radnog namještaja, a mogu dobiti maksimalni iznos od 2 tisuće eura. Vjerujem da će to biti značajna pomoć, obzirom da svaki početak nosi sa sobom neizvjesnost i mnoge izazove – naglasio je Fašaić.

Foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Također, dodatnih 850 tisuća eura Županija je u ovoj godini namijenila poslovnim subjektima malog gospodarstva koji obavljaju proizvodne i neproizvodne djelatnosti, a odobrava se za samo jednu vrstu namjene, dok je postotak koji se sufinancira do 40 posto ukupnog iznosa njihovih troškova.

– Ove godine smo planirali sredstva za proizvodne djelatnosti u maksimalnom iznosu do 10 tisuća eura, a dodjeljivat ćemo ih za nabavu strojeva, alata, radnih strojeva poput viličara, i dizalica, dok bespovratna potpora neproizvodnim djelatnostima iznosi do 4 tisuće eura što poduzetnici mogu iskoristiti kao pomoć u nabavi strojeva i alata, informatičke opreme i poslovnog softvera, izradu internet stranice i web shopa. Zaista imamo odličan odaziv na natječaje svake godine, i mogu reći da povratne informacije koje dobivamo su pozitivne u smislu daljnjeg razvoja naših poduzetnika, jer uz pomoć bespovratnih sredstava lakše mogu kupiti potrebne strojeve i tehnologiju, ali i unaprijediti način rada te proširiti svoje tržište – dodaje pročelnik.

Podsjetimo kako je poduzetnicima lani odobreno preko 240 županijskih potpora i to preko 80 za početak poslovanja, gotovo 60 za povećanje konkurentnosti za proizvodne te više od 100 za neproizvodne djelatnosti. Osim potpora poduzetnicima, Zagrebačka županija značajna sredstva ulaže i u razvoj i opremanje poduzetničkih zona koje su vrata u globalno tržište.

– Naglasio bih kako je obrtništvo i poduzetništvo generator gospodarskog razvoja i činimo sve kako bi bili na usluzi našim poduzetnicima, jer znamo da su oni i faktor zapošljavanja, garancija za ostanak stanovništva na ovom području, a svakako je i obrazovanje mladih novi moment u kvaliteti poduzetništva. Ove školske godine upisano je 120 djece više u obrtničke škole, a tome je uvelike „pomogao“ novi Regionalni centar kompetentnosti u strukovnom obrazovanju gdje srednjoškolci uče radeći na suvremenim strojevima. To je odskočna daska u kvaliteti vještina s kojima će raspolagati budući maturanti koji se školuju za strukovna zanimanja. Sve navedeno je jedan zatvoreni krug koji omogućava potpunu podršku razvoju gospodarstva na našem području – naglasio je Fašaić.

*Tekst je dio programskog sadržaja ‘Moja županija’ nastao u suradnji sa Zagrebačkom županijom

Ova objava Poziv poduzetnicima: Stižu nove županijske potpore se prvi puta pojavila na cityportal.hr.