Prijava

Vaša prijava

FOTO Savršen dan uz 32. Turopoljsko Jurjevo u središnjem goričkom parku!

[]

Paljenjem središnjeg krijesa u parku dr. Franje Tuđmana završila je manifestacija 32. Turopoljsko Jurjevo. Uz topli plamen Jurjevskog krijesa, okupili su se brojni Velikogoričani, ali i posjetitelji iz gotovo svih dijelova našeg Turopolja, kao i dragi gosti iz drugih mjesta Zagrebačke županije. U iščekivanju najvećeg ovogodišnjeg turopoljskog krijesa publika se sjajno zabavila uz bogat folklorni program koji je započeo u kasno nedjeljno poslijepodne.

Foto: P.Škrinjarić/Cityportal.hr

Nastupili su Ansambl tradicijske glazbe Muzičke akademije u Zagrebu – Sielo, FA Turopolje, KUD Čiče, OSS Buševec, KUD ‘Stari grad’ Lukavec, KUD Mičevec i KUD ‘Nova zora’ iz Donje Lomnice.

Foto: P.Škrinjarić/Cityportal.hr

Na Tuđmancu su se okupili i brojni članovi Turopoljske udruge skauta TUR, neizostavni dio ove velike manifestacije, a djeci su posebno zanimljiva bila i vatrogasna vozila JVP Velika Gorica, uz koje su bili i uvijek spremni naši gorički vatrogasci.

Foto: P.Škrinjarić/Cityportal.hr

Foto: P.Škrinjarić/Cityportal.hr

Nakon što je Sunce pozdravilo okupljene i krenulo buditi ekipu na drugom kraju svijeta, nešto prije 20 sati, u tim trenucima još brojnija publika, povukla se sa središnjeg dijela livade na Tuđmancu, i nestrpljivo iščekivala početak ceremonijalnog programa kojim se njeguju stoljetni  turopoljske običaje usred suvremene nam Gorice! Jer, na scenu zelenu stupio je  – Turopoljski banderij, počasni zbor turopoljskih plemenitaša. Spremno su ih i svečano tamo dočekali župan Plemenite opčine turopoljske, Juraj Odrčić, podžupan POT-a za Vrhovje, Marko Cvetković, te zamjenik župana Zagrebačke županije, Ervin Kolarec.

Foto: Turopoljsko Jurjevo, Velika Gorica, 28.travnja 2024/Dražen Kopač/Zg.županija

Foto: P.Škrinjarić/Cityportal.hr

Paljenje velikog Jurjevskog krijesa tradicionalno je prepušteno u stručne ruke Turopoljske udruge skauta TUR, predvođene Alenom Konjevićem. Članovi te udruge u suradnji s Plemenitom opčinom turopoljskom, kao organizatorom svečanost, već dugi niz godina izrađuju svečani Jurjevski krijes u Velikoj Gorici, kao i onaj na središnjoj proslavi, koja se sve do potresa 2020. odvijala kod Starog grada Lukavec.

Turopoljski skauti Jurjevo doživljavaju i kao svoju svečanost, jer Sv. Juraj (St. Georg) je između ostalog i zaštitnik skauta u cijelom svijetu. Ovo je prigoda kada izviđači u Velikoj Gorici bivaju vidljivi u lokalnoj zajednici, a njihova aktivnost i suradnja s prijateljskim udrugama prepoznata u javnosti. Blagdan svog zaštitnika Turopoljski skauti redovito koriste kako bi na najsvečaniji način u članstvo udruge primili nove članove ili ih preveli u stariju uzrasnu kategoriju. To uključuje i davanje obećanja ili zavjeta, te dobivaju priliku staviti oko vrata primjerenu odredsku maramu u zelenoj boji svog odreda. Čestitamo svim članovima, njih desetak koji su dali obećanje ili zavjet na ovogodišnjem Jurjevu – rekao nam je Konjević.

Foto: P.Škrinjarić/Cityportal.hr

Foto: Turopoljska udruga skauta TUR

Župan plemenite opčine turopoljske posebno se zahvalio kulturno-umjetničkim društvima koja su sudjelovala u ovogodišnjoj manifestaciji, kao i stanovnicima diljem goričkog kraja koji su se pridružili.

– Zahvaljujem se svim drugim naseljima i selima koji su organizirali proslave i paljenje Jurjevskih  krijesova i izvan naših organizacija, što pokazuje da je Jurjevo zbilja jedan krasan običaj, ukorijenjen u naš kraj.  Vjerujem da će se sljedeća, kada slavimo i 800 godina Plemenite opčine turopoljske, vratiti u Stari grad Lukavec, čija je obnova pri kraju – rekao je Juraj pl. Odrčić, župan POT-a.

Foto: P.Škrinjarić/Cityportal.hr

No, bez obzira na povratak središnje proslave u Lukavec, Jurjevski krijes će se paliti i idućih godina na Tuđmancu, jer i u našem gradu je jedna od sučija POT-a, najavio je.

– Svakako ćemo i na ovoj lokaciji nastaviti održavati i organizirati paljenje Jurjevskog krijesa, jer treba kak’ se od davnina kaže vatrom pozdraviti zimu, jer Jurjevo označava pravi početak proljeća u Turopolju. Jako nam je drago što postoji ovako veliki interes građana, zato im se na neki način i zahvaljujemo ovim koncertom večeras uz  ‘Gazde’. Središnja proslava će se tradicionalno nastaviti kod našeg dvorca Lukavec – poručio je završno.

Foto: Turopoljsko Jurjevo, Velika Gorica, 28.travnja 2024/Dražen Kopač/Zg.županija

Paljenju jurjevskoga krijesa u ime Zagrebačke županije prisustvovao je zamjenik župana Ervin Kolarec.

– Ovo je naša tradicija, naša kulturna baština s kojom se možemo podičiti. Svega toga ne bi bilo bez marljivoga rada Plemenite opčine Turopoljske koja svojim radom njeguje duh tradicije i prenosi ga na mlade generacija – rekao je Kolarec.

Podsjetimo, tijekom protekloga tjedna, u čast sv. Jurja, zaštitnika Plemenite opčine Turopoljske, čiji se blagdan slavi 23.travnja, jurjevski krijes gorio je u 12 velikogoričkih naselja, sučijama POT-a, a o brojnima ste mogli čitati i na našem portalu.

Foto: Jurjevski krijes, Donja Lomnica, 23.travnja 2024.g./ Cityportal.hr

 

 

 

Za dobru atmosferu od 20 sati pobrinut će se popularni ‘tamburaši u kožnjacima’ Gazde.

Ova objava FOTO Savršen dan uz 32. Turopoljsko Jurjevo u središnjem goričkom parku! se prvi puta pojavila na cityportal.hr.